Pages

27 Ocak 2011 Perşembe

TARHANA BABA

Arkadaşlar size Tarhana Babayı tanıtmak istiyorum. Kış aylarının vaz geçilmez çorbasıdır  tarhana çorbası. 17 aylık kızım çok severek içti Tarhana Baba' nın çorbasını. Kıvamı tam yerinde. Kokusu çok güzel, iştah açıcı. Sizi de güvenle önerebilirim. Özellikle bebekler için besleyici. Mantarlı, acılısı da mevcut.
 
 




TarhanaBaba'yı Tanıyalım


Tarhana baba olarakta adlandırılan Mustafa YELDANLI 1938 Uşak dogumlu. Binlerce yıldır süregelen tarhanayı ev ortamında yapıp satmak fikri 1976 yıllarına dayanır. O yıllarda salça ve tarhana gibi şeyler evlerde yapıldığından ilk anda Mustafa Yeldanlı ya yaptığı işin doğru olmadığı söylendi ve alay konusu oldu. Zamanla ve inatla sabrederek yıllarca bunun savaşını verdi. Tarhana desteklenirse domates, soğan, biber, nane, yoğurt satan köylü ayrı ayrı kazanacak ve Türkiye ekonomisine çok büyük katkı sağlanılacağını dili döndüğünce bürokratlara anlatmaya çalıştı. Kimi zaman ciddiye alındı, kimi zaman yüzüne çok güzel denilip arkasından konuşuldu. 
Basında, televizyonda ve bültenlerde çıkıyor ama destek bulamıyordu. Kendi ifadesiyle meşhurdu ama zengin değildi. Zenginliği Serdar ve İsmail adında iki oğlu olmasıydı. Zaman içinde gıda tüzüğü ve Sağlık Bakanlığından izin alarak bu üretimini geliştirmeye çalıştı. Yine kendi çabaları ile paslanmaz çelik kazanlarda tarhana karıyor iklim ortamında kurutuyordu. Yıl 2005 Temmuz ayını gösterdiğinde artık yorulmuş oğullarına kendisi ile çalışmasını önerdi. Baba oğul değişmesi gereken makinaları değiştirdiler, eksik olanları tamamladılar. Mustafa Yeldanlı nın yıllarca hayalini kurduğu Tarhana Evi ni açtılar. Eksik olan şeyler o kadar çoktuki herşeyin üstesinden geleceklerine inanmışlar ve bunu kısa zamanda başaracaklarına kendilerini inandırdılar. Ve artık Mustafa YELDANLI kenara çekilip iki oğlununda bu işlerle uğraşmasını buraya kadar getirdiği bayrağı zirveye taşımalarını istemekte. 




Tarhana'nın Bilinen Faydaları
* Bol miktarda A,B ve özellikle C vitamini, bol fosfor,iyot,silis,kükürt gibi vücuda çok faydalı maddeler vardır.
* Tarhananın vücuttaki fazla tuzuda attığını belirten uzmanlar,pankreası çalıştırarak insülin ifrazatını artırdığını kanda şeker seviyesini ortaladığını kaydediyorlar.
* Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
* Nefes borusundaki pislikleri temizler.
* Damar tıkanıklığı ve daralmasını önler.
* Doğal tokluk hissi verdiğinden dolayı zayıflama ilacıdır.
* Bir çok yiyecekte olmayan P ve K vitaminlerini içerir,P vitamini kanamaları önler ve yumuşatır,K vitaminide kanın pıhtılaşma kabiliyetini artırır.
* Kansere karşı önemli bir koruma sağlayan antioksidan etkili quarcetin açısından en zengin bitki olan soğan tarhananın içindedir.
* Bağırsak temizlemede birebirdir.
* Astım ve Bronşit hastaları için ön tedavidir.
* Çok etkili kolesterol düşürücü,mide asiti düzenleyicidir.
* Soğuk algınlığına karşı etkili vitaminler içerir.
* Cilt sıklığını korur.
* Acidophilus özellikle kadınlarda cinsel organlardaki iyi ve kötü bakterilerin dengelenmesini sağlar.
* Yağ yakma özelliği olduğundan dolayı karın bölgesindeki zararlı yağları vucuttan atmaya yardımcı olur.
* Betaceroten antioksidan görevi görür.(Kansere yol açan ve gözlere zarar verebilecek olan kimyasalları engeller.)
* Yüksek kan basıncı düşürmeye yardımcı olur.



Bize ve çocuklarımaza faydalı bir besinle kampanya düzenlemekten çok çok memnunum İsmail beye bu kampanya için çok teşekkür ediyorum 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

beni yorumsun bırakmayın....